Pokud se zajímám o evropské akcie,

Pokud se zajímám o evropské akcie, tak mohu využít tyto internetové stránky o akciích:

http://www.onvista.de

http://euroland.com

Pokud se zajímám o exotičtější akcie, tak nejlepší je dostat se k informacím přes web místní burzy, nebo přes web stránku společnosti, jejíž akcie chci koupit. Webovou stránku Starbucks najdu přes vyhledávač google. Na samotné firemní stránce si najdu v menu položku Investor nebo Investor Relations: http://investor.starbucks.com

Na podstránce pro investory mám možnost vidět informace o ceně, dividendách, burze kde se akcie obchodují a hlavně finanční výkazy společnosti.

Řekněme, že jsem si na základě analýzy a mé strategie zvážil, že je vhodné nějaké akcie koupit. Zbývá mi otevřít si účet u brokera.

Nejběžněji se v našem regionu otevírají účty u těchto brokerů:

FIO - levný broker s pobočkami i na Slovensku. Ze západoevropských burz má však pouze německou XETRA.

Brokerjet - o maličko dražší než FIO, ale má větší výběr západoevropských burz (nejen evropské akcie, ale i investiční certifikáty a warranty). Je pouze v CŘ, ale to nebrání Slovákům otevřít si u něj účet.

Interactivebrokers - levný americký broker, který má dobrou nabídku trhů: všechny důležité burzy. Potřebná je však znalost angličtiny.

2 komentáře:

  1. jak investovat

    Takže pro každého, kdo chce dosáhnout finanční nezávislosti, nebo jen jednoduše hledá, jak investovat rozumně, bezpečně, jednoduše a levně, navrhuji následující kroky (toto upozornění jste již četli, že?):

    Otevřete si účet u online brokera, např. Fio Broker nebo Saxo Bank . Dobrou volbou je také americká firma Interactive Brokers . * Klidně můžete vyzkoušet i Lynx. Snažte se vyhnout českým brokerem - podmínkou u nich je mít účet v českých korunách v české bance, což vám zbytečně zkomplikuje život a zvýší náklady. Najjeduchšou alternativou je EUR účet u brokera a investování jen do fondů, denominovaných v EUR. Kurzové riziko sice neodstraníte, ale vyhněte se zbytečným komplikacím při převodech peněz z jedné měny do druhé.
    Najděte si levný akciový indexový fond, obchodovaný na burze, nejlépe denominovaný v EUR, který pokrývá všechny hlavní světové akciové trhy. Např. iShares Core MSCI World UCITS ETF nebo Vanguard FTSE All-World UCITS ETF .
    Investujte pravidelně každý měsíc až do dosažení vašich finančních cílů.

    Proč právě takto:

    nízká časová náročnost (učinění jednoho bankovního převodu, nalogování se na svůj účet, učinění obchodu, cca 10 minut měsíčně)
    nízké náklady (tento fond má total expense ratio ve výši 0,20% -0,25% - na rozdíl od 1,5 - 2,00%, které zaplatíte aktivně manažování fondem). Obchodní poplatky např. Saxo bank jsou 0,10%, min. 12 EUR, za obchod na Deutsche Borse (XETRA), Interactive Brokers si účtuje 0,1%, min 4 EUR, max 29EUR
    tento pravidelný, "mechanický" způsob jak investovat (tzv. dollar cost averaging) se historicky ukazuje jako jeden z nejoptimálnějších způsobů investování pro amatérské investory - historický tržní výnos (kromě 0,20%, což jsou poplatky fondu) je celý váš
    taková mechanická strategie má další výhodu ve formě odbourání vlivu emocí na vaše rozhodování, jednoduše investujete každý měsíc bez ohledu na vývoj na trhu
    dosáhnete lepší výsledky než cca 70% profesionálních investorů
    iShares MSCI world distribuován žádné dividendy ani kapitál, takže zisky budete realizovat až prodejem podílů. Pokud je budete držet déle než rok, od 1.1.2016 jsou tyto příjmy osvobozeny od daně (i zdravotních odvodů) **. Fond Vanguard vyplácí dividendy na čtvrtletní bázi.

    Celý tento článek hovoří pouze o investování do akcií. Pokud máte ještě aspoň 15-20 let na vybudování finančního majetku, normálně chodíte do práce nebo podnikáte, je to podle mě ten nejlepší způsob, jak investovat. Akce totiž mají dlouhodobě nejvyšší výnos ze všech tříd aktiv. Ale zároveň jsou i velmi volatilní, takže poklesy o 10, 20, 30% nebo i 50% několikrát za život je něco, s čím se investor musí naučit žít.

    Pokud se vám však při takové představě dělá špatně od žaludku, je lepší se akciím buď vyhnout úplně, nebo investovat konzervativnější, "přimícháním" bezpečných dluhopisů do vašeho portfolia. Cenou za to jsou pak nižší dlouhodobé výnosy vašeho portfolia. No je to vždy lepší, než kdyby jste měli zpanikařit a vše prodat v tom nejhorším možném okamžiku, nebo z neustálého stresování, zda akcie neklesnou o 5%, dostat žaludeční vřed.

    OdpovědětVymazat
  2. Jak vidno, rozumné investování opravdu není komplikované. Nedejte se splést jednoduchostí výše uvedených 3 kroků, ve skutečnosti je to dost těžké.

    Hlavní problém jsou však investoři samotní - často jim chybí odhodlání a disciplína držet se zvolené strategie. Mnohokrát se nechají omámit emocemi jako je ziskuchtivost (začnou nakupovat mnohem víc, když jsou trhy v euforii, akcie jsou drahé, ale nakupují i ​​všichni ostatní) nebo panika (zbavují se svých akcií, když se trhy propadly a všichni prodávají, tedy v době, kdy by měli kupovat).

    Existují i ​​(alespoň teoreticky) optimálnější způsoby jak investovat, ale poměr cena (a do ceny zde "zaratúvam" nejen finanční náklady, ale i nároky na čas a emoční stabilitu) / výkon zmíněné strategie je bezkonkurenční.

    A kdo vydrží, toho na jeho cestě potkají samé dobré věci.

    OdpovědětVymazat