Jak je to s poplatky?

Poplatky se u akcií platí za každý obchod - nákup i prodej. Při jedné investici do americké akcie třeba např. u FIO počítat s poplatky 8 8 USD za nákup a prodej. U likvidních akcií je rozdíl mezi nákupní a prodejní cenou zanedbatelný - důležitější je poplatek brokerovi. ostatní informace o poplatcích najdete na webu jednotlivých brokerů.

Pokud mám otevřený účet a vybrané akce, tak se přihlásím do online aplikace mého brokera. Tam postupuji podobně jako u internetbankingu. Základní úkony jsou intuitivní, jen někdy je třeba použít manuál. Pro samotnou koupi potřebuji vědět ticker, nebo mám možnost akci si najít podle jména společnosti podobně jako na finančních portálech.

Podle aktuální ceny si spočítám kolik akcií mohu koupit: chci koupit za 1/10 mého účtu, což je 500 000 a akcie stojí 48,4 USD. Zhruba si podle kurzu brokera spočítám kolik je 50 000 (1/10 účtu) na dolary. Toto číslo, čili cca 2500 USD vydělím cenou akcií. Mohu si tedy koupit cca 51 akcí. Zadám pokyn na nákup akcií kde uvedu z jakého účtu se mají peníze stáhnout (dolarový, korunový atd., Podúčet), počet akcií a nesmím zapomenout na zadání ceny. Pokyn by se realizoval i bez zadání ceny za aktuální cenu na trhu, ale je bezpečnější cenu zadat. O chvíli si v zrealizovaných pokynech, nebo obchodech zkontroluji, zda nákup akcií proběhl úspěšně.

4 komentáře:

  1. Jak investovat do akcií bezpečně, jednoduše a levně.

    Rozumné investování je proces, který má své zákonitosti a kroky. Pokud některý z nich přeskočíte nebo mu nevěnujete dostatečnou pozornost, s velkou pravděpodobností vás to bude později mrzet. Proto dříve, než začnete hledat odpověď na otázku Jak investovat do akcií, mělo by vám být jasné, proč je vůbec důležité investovat, proč to chcete dělat a proč musíte investovat do akcií .

    Pokud je vše jasné, můžeme směle pokračovat dále. Zdůrazňuji slovo "směle", protože většina lidí má před investováním do akcií přirozený a pochopitelný respekt. No odpověď na otázku "Jak investovat do akcií?" Nemusí být vždy komplikovaná.

    Naopak jednoduché strategie často dosahují nejlepší výsledky.

    Když však začnete hledat informace o tom, jak optimálně investovat, někde na internetu, nebo u svého finančního poradce či bankéře, nevyhnutelně dospějete k tomu, že je to velmi složité. Schválně se podívejte například toto . Ale nečtěte to! Jen rychle prolistujte. Je to fakt síla.

    Potřebujete profíky?

    Je jasné, že výsledkem takového pátrání nakonec je, že většina lidí se lekne a svěří své peníze profesionálům v dobré víře, že o ně bude kvalitně postaráno. To, co však obvykle získají, se dá stručně popsat jako "málo muziky za hodně peněz" - jako skupina profesionálové dosahují podprůměrné výsledky a účtují si obrovské poplatky.

    Přitom k tomu, aby z vás byl úspěšný investor, nemusíte být génius. Warren Buffett, nejúspěšnější investor všech dob, řekl: Pokud se zabýváte investováním a máte IQ 150, prodejte 30 bodů někomu jinému.

    Vysoce inteligentní lidé mají tendenci přeceňovat své schopnosti. Velmi často podlehnou klamných dojmu, že pokud jsou dobří v jedné oblasti budou dobří ve všem, čeho se chytí. Velmi často jsem se setkal se šikovnými, úspěšnými lidmi, kteří při investicích, resp. spekulování, pohořely jen kvůli tomu, že si příliš věřili.

    Jak říká Mark Twain: Do problémů tě nedostane to, co nevíš. Ale to, čím sis jistý na 100%, ale není to pravda.

    Týká se to však i profesionálních investorů. Zářivým příkladem je případ hedge fondu Long Term Capital Management. V roce 1994 ho založil John Meriwether, bývalý hlavní bond trader investiční banky Salomon Brothers, a mezi jeho partnery a členy představenstva patřily 2 (!) Nositelé Nobelovy ceny za ekonomii MC Scholes a RC Merton (znáte Black-Scholesův model ?). Podle některých odhadů průměrné IQ jejich týmu dosahovalo hodnotu minimálně 160. Přesto fond v roce 1998 zkrachoval, přičemž celková ztráta dosáhla 4,8 miliardy dolarů. Paradoxně, fond obchodoval primárně s deriváty, za které Scholes a Merton získali Nobelovu cenu.

    OdpovědětVymazat
  2. Keep it simple

    Jak říká (opět) Buffett - investování není krasobruslení, nedostanete žádné extra body za obtížnost nebo technickou náročnost. Důležitý je jen konečný výnos, bez ohledu na to, jak pracně jste ho získali.

    Tím nechci říct, že investování je snadné, to v žádném případě. Ale na to, abyste dosáhli uspokojivých výsledků, nemusíte používat kilometrové vzorce a 300 různých pravidel. Naopak - čím jednodušší strategie, tím je větší pravděpodobnost, že se jí budete držet "v dobrém i zlém" a dosáhnete svého cíle.

    čím začít

    Před tím, než ale začnete vůbec přemýšlet nad tím, jak a do čeho investovat, musíte si "uklidit" ve svých financích. Zde jsou první, nezbytné kroky, bez kterých se nikam nepohnete:

    Najděte způsob, jak ze svého příjmu ušetříte pravidelně měsíčně alespoň 20%. Toto může být nepříjemné překvapení pro mnohé, protože 20% je opravdu hodně. No pravda je taková, že spořit 5 EUR měsíčně má smysl první 2 měsíce, kdy teprve začínáte, nebo pokud máte 15 let. Jak se říká - když si odložíte trošku každý měsíc, na konci roku budete prekvapní, jak málo jste si naspořili. Chcete-li dosáhnout smysluplné výsledky, musíte vynaložit smysluplnou snahu a spořit smysluplné částky .
    Splaťte co nejrychleji všechny své dluhy, kromě hypotéky. Výnosy z výnosů jsou nejsilnější faktor při investování, ale pokud splácíte úvěry, tento faktor pracuje proti vám. Většina spotřebních úvěrů, včetně úvěrů na kreditních kartách, má mnohem vyšší výnosy, než jaké se dají získat investováním. Proto je rychlé splacení takových úvěrů nejvyšší priorita .
    Vytvořte si tzv. Železnou rezervu - otevřete si termínový účet a postupně na něj přesuňte částku vašich 3-6 měsíčních nezbytných životních nákladů. Nepodceňujte to - je to nejdůležitější nástroj řízení rizik při vašem investování.

    Vaše investiční strategie by se měla vyhnout všem typickým omylem investora, o kterých jsem psal zde . Navíc by měla mít velmi vysokou šanci na úspěch (tedy že v dlouhodobém horizontu dosáhnete očekávané zhodnocení).

    A v neposlední řadě by neměla být náročná na váš čas a schopnosti, protože vy nechcete trávit svůj čas před monitorem počítače, sledovat denní zprávy na CNBC a minutový vývoj cen na finančních trzích. Vy si chcete užívat života naplno, věnovat se své práci, rodině a koníčkům. A v noci dobře spát.

    OdpovědětVymazat
  3. Jaké máme možnosti

    Investice do individuálních akcií

    Takto investujeme například my . Ale nikomu nedoporučuji - dost časově náročné, s nejistými výsledky. Na druhou stranu je to i velká zábava a člověk se při tom hodně naučí. No pokud čtení výroční zprávy a analyzování závěrů valné hromady nekoresponduje s vaší představou ideálně stráveného pátečního večera, jsou i jednodušší způsoby.

    Investice do standardních podílových fondů

    Tato možnost v porovnání s individuálními akciemi leží na stupnici obtížnosti investování přesně na opačném konci - je to pohodlné a jednoduché. Zajdete do banky, nebo ještě lépe, váš friendly finanční agent přijde za vámi domů nebo do práce, přinese vám smlouvy, vše vám vysvětlí, vy jen podepíšete, nastavíte převodní příkaz a více se o nic nestaráte. No nekupte to, když je to tak výhodný!

    Cena za všechno toto pohodlí je obrovská. Podílové fondy si účtují vysoké poplatky a dosahují velmi slabé výnosy .

    Je lepší investovat do standardního podílového fondu s přiměřenými poplatky, jako neinvestovat vůbec. Ale existuje mnohem lepší alternativa.

    Investování pomocí ETF

    Zkratka ETF znamená Exchange traded fund , tedy fond, obchodovaný na burze. Tyto fondy investují pasivní, nesnaží se odhadnout, které akcie půjdou nahoru a které dole. Jednoduše koupí celý trh, resp. všechny firmy, které se nacházejí v nějakém indexu (např. S ​​& P500). Mají velmi nízké náklady (0.04% -0.20% oproti 1,50% -2.00% ve standardních podílových fondech) a tím pádem garantují dosažení téměř průměrných tržních výnosů.

    Na první pohled to nemusí vypadat bůhvíjak, ale opravdu jen na první pohled - dokud si neuvědomíme, že drtivá většina aktivně spravovaných podílových fondů průměrné tržní výnosy nedosahuje ani zdaleka.

    Nevýhoda takového investování je, že to není tak pohodlné jako předchozí alternativa. Musíte si otevřít účet u brokera, vybrat si fond nebo fondy, převést peníze a realizovat obchody. Při troše snahy se to však dá hravě zvládnout. Nakupovat stačí jednou za měsíc nebo i méně, takže pokud jste schopni najít si 30 minut měsíčně, nemáte se čeho bát.

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den,

       Nabízíme podnikatelům možnost snadného přístupu k úvěrům v rychlém, transparentním a efektivním prostředí. Naše odborné znalosti a mezinárodní standardy zajišťují našim klientům kvalitní služby a dodávky. Naším hlavním úkolem je poskytování mezinárodního projektového financování firmám, firmám a organizacím pro významné projekty rozvoje krajiny v oblasti volného času, cestovního ruchu, zábavy a stavebnictví, nabízíme také individuální půjčku , soukromý úvěr, splátkový úvěr.

    Přehled úvěrů:
     
    Úvěry se v současnosti pohybují od 1 000,00 EUR do 1 milionu EUR; maximální doba splatnosti je 20 let *
    Nevyžaduje se auditovaná účetní závěrka *
    Flexibilní požadavky na dokumentaci *
    Dlouholetí klienti s dokonalým splácením se kvalifikují pro následné slevy na úrokové sazby a dokonce rychlejší zpracování úvěrů *

    Předvídat předběžnou odpověď.
     
    dík
    Chris Barry Finance Inc.
    Email: chrisbarryfinance@gmail.com

    OdpovědětVymazat